Deca Triglava razigrana na Hleviškoj planini - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Deca Triglava razigrana na Hleviškoj planini

12. 9. 2016

Zavarovalnica Triglav i Planinarsko društvo Idrija napravili pravi dečiji park

 

Hleviška planina, slikovita izletnička tačka nad gradom tradicionalne slovenačke čipke i heklanja, ima nova dečija igrališta. Izgradnju pravog dečijeg parka, koju je u saradnju sa Geoparkom Idrija realizovalo Planinarsko društvo Idrija, je u okviru akcije Deca Triglava podržala Zavarovalnica Triglav. Na otvaranju je najveća slovenačka osiguravajuća kompanija organizovala i pohod u okviru globalnog slovenačkog ekološkog projekta Očistimo naše gore, koji se ove godine održava sedmu sezonu zaredom.

 

 

U planinskoj kući na Hleviškoj planini se sada najmlađi, kao i svi mladi u duši, mogu igrati na kompletno novim igralištima. Ona su sastavljena iz brojnih didaktičkih igračkih elemenata koji podstiču dečiju kreativnost, unapređuju telesne veštine i sigurnu igru. Deo dečijeg igrališta čini stena  parku koja je napravljena u saradnji sa Geoparkom Idrija i  pokazuje nastanak Zemlje.
 

Na popularnoj izletničkoj tački je sve živahnije

Zavarovalnica Triglav je podržala projekat u okviru akcije Deca Triglava, koji u ovoj osiguravajućoj kompaniji izvode već petu godinu. Za to vreme je obnovljeno 15 dečijih igrališta i napravljeni su uređeni prostori za decu i mlade širom Slovenije. »Akcijom Deca Triglava u našoj osiguravajućoj kompaniji brinemo o uređenju i izgradnji površina na kojima roditelji sa decom i mladi mogu kvalitetno provoditi slobodno vreme. Taj duh odražava i igralište koje obogaćuje okolinu planinske kuće na omiljenoj idrijskoj izletničkoj tački,« rekao je Ivica Vulić, direktor Filijale Zavarovalnice Triglav u Novoj Gorici.

 

Najstarija osiguravajuća kompanija na teritoriji Slovenije je pri izgradnji igrališta sarađivala sa Planinarskim društvom Idrija. »Prenošenje planinarskih vrednosti na najmlađe je posebna planinarska misija. Uz donaciju Zavarovalnice Triglav, Hlevišku planinu danas krasi impresivno dečije igralište sa izuzetnom stenom u parku,« deleći radost sa preko 300 učesnika ceremonije otvaranja među kojima je bio izuzetno veliki broj mladih i vrednih sakupljača otpada istakao je predsednik jednog od najstarijih slovenačkih planinarskih društava Nace Breitenberger i dodao: »Danas je čudesnu lokaciju u prirodi ispunio veseli dečiji žagor u čijem društvu želimo još dugo da budemo.«

 

Očistili i put na Hlevišku planinu

Akciji Deca Triglava se ovog puta pridružio i tradicionalni projekat Očistimo naše gore, koji u Zavarovalnici Triglav sprovode već sedmu sezonu zaredom. Tako je za planinarske entuzijaste, pre otvaranja igrališta, bila organizovana šetnja na vrh Hleviš. Učesnike šetnje su, na zbirnom mestu u starom gradu Idrija, čekali simboli akcije – biorazgradive kese za smeće, rukavice i majice akcije.

 

Kao i druge akcije u okviru projekta Očistimo naše gore i ovo prikupljanje smeća je imalo za cilj da podigne svest o važnosti odgovornog ponašanja u prirodi. »Akcijom podržavamo delovanje svih onih kojima je stalo do čiste prirode. U doline, svake godine, odnesemo puno smeća koje smo za sobom ostavili i mi i drugi. Primetili smo da se zadnjih godina u planinama ostavlja pre svega puno opušaka od cigareta, zato apelujemo na pušače da ih ponesu sa sobom. U prošlih šest sezona smo prikupili oko 27 tona smeća i svoju misiju nastavljamo i dalje,« rekao je Vulić.

Share on Google+