Slovenačke planinske staze očišćene od više od 28 tona smeća - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Slovenačke planinske staze očišćene od više od 28 tona smeća

10. 10. 2016

 

 

Zavarovalnica Triglav je na Pokljuki zaključila 7. sezonu akcije Očistimo naše gore

 

Tradicionalnom akcijom čišćenja, Zavarovalnica Triglav je zaključila 7. sezonu akcije Očistimo naše gore. Samo ove godine je simbolom akcije – biorazgradivim kesama za odgovorno postupanje sa otpadom – snabdeveno preko 75 planinskih domova. Na zaključnom događaju su poštovanje i ljubav prema prirodi, među oko 500 učesnika, širili upravnici planinskih kuća, predstavnici Slovenačke biatlonske reprezentacije, članovi Biciklističkog kluba Kranj kao i četvronožni prijatelji Slovenačkog društva za terapiju pomoću pasa - Tačke pomagačke sa svojim vodičima.

 

Poljanu na Pokljuki je, druge oktobarske subote, očistilo oko 500 posvećenih planinara i strastvenih ljubitelja akcije Očistimo naše gore. Deo Triglavovog nacionalnog parka su oni zajedno olakšali za oko 625 kilograma smeća. Učesnici su, na zaključnom događaju sezone, proslavljali i uspehe nacionalnog projekta: u okviru akcije Zavarovalnice Triglav, planinari su u ovoj godini na popularnim planinarskim stazama prikupili više od tone smeća, dok je za sedam godina u dolinu ukupno odneto više od 28 tona odpada.  

 

Poštovanje prirode i aktivno provođenje odmora

Zavarovalnica Triglav uz akciju Očistimo naše gore dugi niz godina promoviše poštujući odnos ka prirodi i širi entuzijazam ka planinarenju. »Reči nisu dovoljne, akcijom želimo dostići opipljive rezultate. Zato svima koji su učestvovali u našim pohodima, već sedam godina delimo simbole akcije – majice, rukavice i biorazgradive kese uz pomoć kojih oni čiste planinske staze i u dolinu nose svoje smeće«, opisala je svrhu ekološkog projekta Janka Planinc, direktorica Filijale Zavarovalnice Triglav u Kranju, i dodala: »ove godine smo u tom duhu kod slovenačkih planinskih domova otvorili i dva nova dečija igrališta. Tako podstičemo zdravo provođenje odmora u porodicama, kod dece i omladine. Pre svega opažamo da svest planinara raste, pa se posvećujemo i drugim temama kao što su planinarski bonton i bezbednost u planinama.«

 

Dobre namere prati dobra volja

Događaj namenjen promociji poštovanja prirode je, na Pokljuki, pratilo više raznih događaja. Devet upravnika planinskih kuća se okušalo u takmičenju za najbolji planinski dezert. Stručna komisija pod vođstvom šefa kuhinje Sportskog centra Pokljuka, Gašpera Jana, je laskavu titulu dodelila planinskoj kući Dom u Tamaru, koja je pripremila štrudlu od jabuka. Najmlađi su se zabavljali u obrazovnoj igri geolov, u kojoj su tragali za blagom i prikupljali smeće u društvu četvoronožnih terapeutskih prijatelja i njihovih vodiča. Među ljubiteljima netaknute prirode su poljanu na Pokljuki čistili i poznati slovenački sportisti, biatlonci i članovi Biciklističkog kluba Kranj.

 

7 dostignuća za 7 sezona akcije Očistimo naše gore

  • Za sedam godina su planinari zajedno očistili prirodu od više od 28 tona smeća, od toga samo ove godine više od 1 tone.
  • U okviru akcije je, ove godine, biorazgradivim kesama Očistimo naše gore snabdelo više od 75 planinskih kuća. Tako smo sve posetioce kuća podsticali ka odgovornom postupanju sa otpadom.
  • Planinari su sa oduševljenjem prihvatili interaktivnu internet stranicu www.ocistimogore.si, na kojoj je prošle godine objavljeno čak 22 predloga za porodične izlete – sve staze su isprobane, pažljivo izabrane i prilagođene porodicama sa (malom) decom.
  • Za sedam godina je akcija pridobila više od 35.000 ambasadora koji su na društvenim mrežama aktivno pomagali u stvaranju zajednice ljubitelja čistih planina.
  • »Jesi li pravi čuvar planinske prirode?« je bio 1. online kviz, koji su ove godine rešavali članovi zajednice Očistimo naše gore. Uz online kviz se na humoristički način podstiče radost zbog čiste prirode, promoviše planinski bonton i pozitivan odnos ka prirodi i planinarima.
  • I ove godine je akcija Očistimo naše gore udružila moći sa akcijom Deca Triglava. U toj saradnji su izrasla dva nova dečija igrališta, i to pod koroškim Košenjakom i na idrijskoj Hleviškoj planini.
  • Za najbolji planinski kolač se u prošlih šest sezona takmičilo više od 20 upravnika planinskih kuća. Ove godine se sa poslasticama na Pokljuki predstavilo 9 planinskih domova.

 

Share on Google+