Uništili su 70 vozila, od toga pet sasvim novih - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Uništili su 70 vozila, od toga pet sasvim novih

18. 4. 2018


 

U najvećoj obuci vatrogasaca i spasilaca u saobraćajnim nesrećama u Ljubljani su uz podršku Zavarovalnice Triglav učestvovali i hrvatski/crnogorski/bosanski vatrogasci.

 

U Ljubljani, 6. i 7. aprila održana je najveća obuka vatrogasaca i spasilaca u oblasti tehničkog spasavanja prilikom saobraćajnih nesreća u ovom delu Evrope Heavy Rescue Slovenia powered by Zavarovalnica Triglav. Vatrogasci iz Slovenije i Jadranske regije učili su kako se seku najnovija vozila i kako da upotrebe najmodernije alate u pružanju pomoći prilikom saobraćajnih nesreća.

 

Više od 120 vatrogasaca je na obuci bilo upoznato sa tim kako pristupiti spasavanju iz novih generacija vozila, kako pri tome koristiti najmodernije alate i time ispuniti ključni cilj svakog spasavanja: unesrećene putnike što pre spasiti iz vozila i predati ih medicinskoj ekipi na dalje zbrinjavanje.

 

Pored spasavanja iz novih vozila vatrogasci su na poligonu izvodili i simulacije brojnih nesreća u koje su bila umešana teretna vozila, simulacije spasavanja putnika iz smrskanih autobusa i spasavanja pomoću lanaca. U dva dana isekli su ukupno 70 vozila, od toga pet sasvim novih, dva autobusa, dva cela kamiona i dve kabine kamiona.

Nova vozila zahtevaju drugačiji pristup prilikom spasavanja

„Ovo je jedina obuka ovakve vrste u regionu, gde vatrogasci mogu da vežbaju spasavanje iz sasvim novih automobila. Odziv vatrogasaca je zbog toga bio izvanredan i u nekoliko dana ispunili smo sva slobodna mesta“, objasnio je glavni instruktor i organizator događaja Boštjan Žagar.

 

Nova vozila za vatrogasce predstavljaju svojevrstan izazov. Današnji automobili u poređenju sa vozilima od pre petnaestak godina imaju mnogo čvršću strukturu zbog čega smo bezbedniji u autu. Ali za vatrogasce to znači duže vreme spasavanja i zahtevniju seču lima kako bi došli do unesrećenog lica.

 

„Nekada je našoj ekipi bilo potrebno 10 ili 11 minuta da iz auta spasimo čoveka, a danas takva akcija može da traje i 40 minuta“, upozorava na suštinsku razliku između novih i starih vozila Žagar, inače šef smene u Vatrogasnoj brigadi Ljubljana. Naglasio je još jedno značajno stanovište koje vatrogasci moraju da uzmu u obzir: do detalja moraju da budu upoznati sa modernim bezbednosnim sistemima vozila, kao što su sistem vazdušnih jastuka, sistemi zaštite, sprečavanje prevrtanja, otkrivanja sudara i sl. Na ulicama je sve više automobila sa alternativnim pogonskim gorivima koja zahtevaju drugačije pristupe spasavanju. Upravo zbog toga su obuke tako važne, kao što je bila ova u Ljubljani.

Zavarovalnica Triglav omogućila je vatrogascima lakšu prijavu

Projektu je kao partner pristupila Zavarovalnica Triglav, koja je svim učesnicima omogućila nižu kotizaciju za učešće u obuci. Povoljnost su imali i drugi vatrogasci iz regije koji su se prijavili za obuku.
 

Leon Krištofić iz Čakovca (Javna vatrogasna postrojba Čakovac) sumirao je značaj obuke: „Ovakvi događaji su nam važni jer smo se mogli upoznati sa glavnim odrednicama novih vozila i njihovom tehnologijom te električnim automobilima jer dosad te mogućnosti još nismo imali. A imamo priliku i videti, kakve su novosti u opremi, te šta bi bilo dobro nabaviti kroz nekoliko godina, da možemo bolje obavljati svoj posao.“
 

Darko Žižić iz Nikšića (Služba zaštite i spašavanja Nikšić) učestvovao je u obuci jer njegova vatrogasna služba pokriva nekih 300 kilometara magistralnog puta i najčešće učestvuje upravo u pružanju pomoći prilikom saobraćajnih nesreća. „Na ovaj događaj smo došli da bi edukovali sebe i da prenesemo znanje kolegama u Crnoj Gori. Vatrogasac je danas širok pojam i od nas se očekuje da znamo svašta. Uz sve to menjaju se vozila, tehnologija, pojavila su se električna vozila. Mi to sve moramo poznavati da bi mogli da spasimo ljude. Zato je uz opremu važno i lično iskustvo, a za to je obavezan trening“, naglasio je Žižić.
 

„Zato što naša jedinica pokriva teritoriju oko auto-puta A1, često izvodimo intervencije u saobraćaju. Obuka vatrogasaca i upoznavanje sa novom opremom koja polako dolazi i kod nas, od ključnog je značaja. Pritom je veoma važna i razmena iskustva jer sarađujemo sa vatrogascima iz Slovenije“, razloge za posetu sajmu vatrogasne opreme koji je održan u okviru obuke sažeo je Nedžad Smajlović iz dobrovoljne vatrogasne jedinice Visoko.

Iskustva u spasavanju iz vozila za promišljeniju vožnju

Kako bi vozačima i saputnicima u automobilu što više približila iskustvo spasavanja u slučaju saobraćajne nesreće, Zavarovalnica Triglav je u saradnji sa organizatorima obuke Heavy Rescue Slovenia powered by Zavarovalnica Triglav snimila video od 360◦, u kome je u ulozi unesrećenog vozača bio skijaški skakač Cene Prevc. U novom digitalnom centru Triglav Lab na adresi Dunajska 20 u Ljubljani svaki posetilac će pomoću virtuelne stvarnosti moći da doživi kako usklađeno se odvija rad vatrogasaca i spasilaca. U isto vreme, moći će i da vide kako su dugi minuti kada unesrećeni nepokretno sedi u vozilu i čeka da bude spašen.

 

U Zavarovalnici Triglav dodaju da je glavna svrha snimanja videa bila da nakon što pogleda, svako u sebi dođe do onoga što je shvatio i Cene Prevc: „S obzirom na bezbednost mislim da je trebalo da se malo više potrudim, da vozim sa malo manje gasa nego da dođem u situaciju da toliko ljudi mora da se bavi samo mojim zdravljem i životom.“

 

Share on Google+